Grafiekagenda 2021

In 2020 organiseerde de Grafische Werkplaats Amsterdam (GWA) een Meester Zoekt Gezel Traject: 4 ontwerpers liepen een half jaar mee met de leermeesters van GWA om uiteindelijk zelf ook beheerder en docent te kunnen zijn op het gebied van ambachtelijk drukken en binden. Als onderwerp is gekozen voor het maken van een agenda/kalender voor 2021. Natuurlijk gaat zoiets dan met vallen en opstaan en dat kun je dan ook zien aan het eindproduct. Maar dat zat opgesloten in de opdracht die de meesters en gezellen zichzelf hadden gegeven.

De Althaea Pers heeft een exemplaar van deze agenda/kalender laten uitvoeren op naam van de pers. Omdat de illustraties in elk exemplaar anders zijn opgenomen, is er sprake van een in meer dan één opzicht uniek exemplaar.

Het boekwerk is een weekkalender met voor elke week 2 tegenover elkaar staande pagina’s. Op de ene pagina staan de dagen van die week, op de andere pagina is de weekvermelding opgenomen en een gedeeltelijke beschrijving van een woord of begrip uit het boek- en drukkersambacht. In een afzonderlijk publicatie, een begrippenlijst, zijn die begrippen nogmaals, maar dan volledig afgedrukt. Verdeeld over de agenda zijn diverse illustraties afgedrukt. Aan het eind van het boekwerk is er plaats ingeruimd voor notities, is een opgave opgenomen van de 24 gebruikte letters (zodat de agenda ook als een letterproef te beschouwen is) en zijn als boekenlegger 2 cicerolatjes gemonteerd. Op groot formaat is een blad in een veelheid van typografische vormen bedrukt en vervolgens een aantal malen gevouwen zodat het als omslag gebruikt kon worden. De rijkdom aan typografische mogelijkheden die het GWA kan bieden is hiermee op een fraaie manier samengevat.

Comments are closed.