Theo Gootjes

Theo en Josee Gootjes

030D4215 klein portret

Portret opgenomen in de Gootjesbijbel  Copyright foto: Marcel Rozenberg, 2009

Theo Gootjes (Rotterdam 1942) woont in Schiedam. Tot aan haar overlijden in 2020 was dat samen met zijn vrouw  Josee-Gootjes-Henderickx. Na zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam was hij werkzaam in de grafische sector waar hij zich verschillende grafische technieken verder eigen maakte. In 1970 kreeg hij de mogelijkheid bij Het Vrije Volk aan de slag te gaan, eerst als illustrator en later als politiek tekenaar. Dat laatste is hij zijn verdere leven beroepsmatig blijven doen. Na zijn pensionering in 2005 is zijn hele archief met politieke prenten overgedragen aan museum Het Markiezenhof in Bergen op Zoom.

Naast zijn politieke tekeningen is Theo altijd vrij werk blijven maken: tekeningen, zeefdrukken, illustraties en gemengde technieken waaronder collages. Hij schreef Bijbelteksten over in zijn eigen handschrift en iilustreerde daarbij delen uit het Oude Testament (Gootjesbijbel), het Hooglied en de Apocalyps. De laatste jaren is hij vooral actief met het tekenen van vrouwelijke naaktfiguren, bekend als blootjes en ruimtelijke, deels abstracte figuren in lichte pasteltinten.

Een expositie van blootjes in Galerie ‘t Walvis in Schiedam (2007) was voor De Althaea Pers aanleiding contact te zoeken met Gootjes. Uit dit contact is een samenwerking gegroeid die tot nu toe heeft geleid tot drie uitgaven met werk van Gootjes.

Op 27 januari 2012, precies op de dag dat Theo 70 jaar werd, is hij geëerd met een overzichtstentoonstelling van zijn vrije werk in het CBK te Schiedam. Voor die gelegenheid is ook een nieuwe foto van Theo gemaakt.

Tegelijkertijd is in galerie ‘t Walvis opnieuw een tentoonstelling aan hem gewijd met een overzicht van zijn politieke tekeningen.

Voor meer informatie over Theo Gootjes, zie: Website Theo Gootjes

In het voorjaar van 2020 toonde het Museum Schiedam zwart-wit werk Van Theo Gootjes. De tentoonstelling kreeg in oktobere 2020 een vervolg in verband met de eerdere sluiting van het Museum vanwege de coronacrisis.

Overzicht uitgaven Theo Gootjes: (Klik op een uitgave om de volledige informatie te bekijken).

Comments are closed.