Gootjesbijbel

Op 29 maart 2009 vond in museum Het Markiezenhof in Bergen op Zoom de presentatie plaats van de Gootjesbijbel van de Schiedamse kunstenaar Theo Gootjes.

Na anderhalf jaar voorbereiding was het op 29 maart 2009 zover. In de markante Hofzaal van museum Het Markiezenhof presenteerde De Althaea Pers de omvangrijke cassette in twee delen van de handgeschreven en geïllustreerde Bijbel van Theo Gootjes. Na het onstaan van deze bijbel in 1995 is hiermee en bijna 15 jaar nadien alsnog eerbetoon gebracht aan een bevlogen en eigenzinnig kunstenaar.

De cassette bevat in twee delen het facsimile met 97 katernen van elk twee bladen handgeschreven Bijbeltekst. In elk katern is een bijbehorende tekening toegevoegd. Daaraan vooraf beschrijven in zeven katernen Johanna Jacobs, Frans Duister, Koos van Weringh en Jos Swiers met inleidingen en verantwoording het belang van dit werk van Gootjes.

Voor de presentatie is een bijzondere uitnodiging vervaardigd. Op verzoek heeft Theo Gootjes daarvoor een tekening gemaakt. Gerard Post van der Molen (De Ammoniet) gaf de uitnodiging vorm en drukte de teksten in lood en de tekening van clichés.

De Althaea Pers is veel dank verschuldigd aan Thoma Blits (vormgeving), Hilde van Zanen (tekstredactie), Gerard Post van der Molen (uitnodigingskaart) en niet in de laatste plaats aan de medewerkers van Drukkerij Ruparo te Amsterdam. Het maken van de kleurenscans, het op de juiste kleurstelling brengen ervan en het uiteindelijk drukresultaat tonen betrokkenheid en vakmanschap.

Foto’s Gootjesbijbel: (Meer foto’s onderaan deze pagina).

 

Fotopagina samenstellen en presentatie Gootjesbijbel  (foto’s en copyright Hilde en Peter van Zanen)

Fotopagina presentatie Gootjesbijbel (foto’s en copyright Roger Pluym)

Ed Schilders uit Tilburg besteedt aandacht aan deze uitgave op Cubra

Ab Stammershaus bekijkt de uitgave vanuit een geheel eigen standpunt op zijn weblog.

Een zekere ‘Berthi’ zet haar zienswijze neer in haar weblog over Bijbelse motieven op merklappen en roept een stroom aan reacties over zich af. (link niet meer actief)

Zie verder de volgende bijdragen:

Arjen van den Oever, ‘Het Oude Testament op zijn Gootjes’, Algemeen Dagblad, 30 januari 2009, p.8

Rinze Brandsma, ‘Theo Gootjes schept zijn eigen bijbel’, De Stem, 28 maart 2009, p. 41.

Rien Vroegindeweij, ‘De Gootjesbijbel’, NRC Handelsblad, 28 maart 2009, p. 36.

Joost Pollmann, ‘God promoten met humor’, Trouw, 5 september 2009.

Perkamentus, weblog, 26 februari 2010

bibliografie 124

 

 

 

 

Comments are closed.