Johan Breuker – Dwarsdoorsneden

Op 28 april 2022 is, na ruim een jaar, deel 15 verschenen uit de reeks Dwars door West met jeugdverhalen van Johan Breuker. Elk deel is door Johan opgeluisterd met 5 à 6 kleurrijke tekeningen en omslagen van zijn hand. De tekeningen zijn steeds apart afgedrukt en vervolgens ingeplakt in elk boekje.

Ter afsluiting van de reeks zijn als een eerbetoon aan de illustrator al die omslagen en tekeningen nog een keer in een afzonderlijke boekuitgave verschenen. Daarin staan ook voor het eerst de titels van elke prent. Bij de afzonderlijke deeltjes was dat niet nodig omdat elke tekening direct betrekking had op de naastliggende tekst(en) uit het betreffende deel. Verder zijn enkele prenten opgenomen die uiteindelijk niet in een van de 15 deeltjes werden opgenomen.

Johan Breuker heeft bij het bereiken van de laatste aflevering uit de reeks Dwars door West alle ontwerpschetsen samengebracht in een boekband met cassette. en geschonken aan De Althaea Pers. Het is fascinerend om te zien hoe vanuit deze schetsen de uiteindelijke kleurrijke illustraties tot stand zijn gebracht. Voor de schetsen heeft Johan steeds de achterkanten van al eerder bedrukt papier gebruikt.

Frank & Janny Meyer maakten een fraaie collatie van de 15 boekjes uit de reeks.

copyrigt Frank & Janny Meyer.

bibliografie 315

Comments are closed.