Jos Swiers: Vogelslag

Vogelslag gesloten Vogelslag half geopend

Vogelgeluiden beschrijven, dus in taal weergeven, is een hachelijke en tegelijk een belachelijke zaak. Daar gaat Vogelslag over. Zo’n 1000 roepen en zangen van vogels zijn alfabetisch opgenomen en van toelichtingen voorzien. Een inleiding begeleidt het geheel. Ton Leemans uit Rotterdam vervaardigde een prachtige omslagdoos en de band voor het boek. Johan Breuker bracht met een zeefdruk de titel op de band aan en maakte een groot aantal pentekeningen voor deze uitgave. Daarbij keek hij met een schuin oog naar de beschrijvingen in het boek en legde al tekenend tegelijkertijd zijn eigen glimlach en grimlach vast. Een van de tekeningen is door hem als preegdruk op het deksel van de omslagdoos gedrukt. Pas na ruim zeven jaar was de publicatie gereed.

Vogelslag geopend

In februari 2016 stelde Inge van den Thillart op Vimeo haar film beschikbaar die ze samen met Johan Breuker maakte over de productie van de uitgave.

Het boek is ontstaan naar aanleiding van een tweetal artikel van de journalist Ed Schilders in de Volkskrant van 4 april en 11 april 1997: Archief Volkskrant

Ed Schilders schreef over deze publicatie een artikel onder de titel De schittering van de onvolmaaktheid. Ga daarvoor naar:  Website Cubra

Johan Velter refereert aan Vogelslag in zijn weblog van 24 mei 2011 over merels in de literatuur. Deze weblog is helaas niet meer online.

Ed Schilders heeft het nogmaals over de uitgave in een column in het Brabants Dagblad van 21 mei 2015. Lees het artikel op de PDF.

bibliografie 058

Comments are closed.