Harry Vaandrager: Vijf gedichten

Vaandragerr cassette 1

Vooruitlopend op zijn hernieuwd debuut Wat telt is van niets gemaakt publiceert De Althaea Pers een vijftal gedichten uit die bundel van Harry Vaandrager. Krachtige taal, straattaal, de harde werkelijkheid, weinig tot niets ontgaat Vaandrager. En hij schrijft het op.

De nog jonge kunstenaar in wording, Charlène Romboutse uit Antwerpen, voorzag de gedichten van krachtige lijnen, waarmee zij op gestileerde wijze haar impressie over de gedichten neeerlegde.

Op woensdag 30 juni 2010 verscheen een uitgebreid interview Met ‘Vaantje'(Harry Vaandrager) in de Volksrant. (link niet meer actief).

Op 11 juni 2010 heeft Bas Kwakman, directeur van Poetry International, het eerste exemplaar van Harry’s bundel gepresenteerd. Hij deed dat met de volgende woorden:

Toen Harry mij vroeg of zijn nieuwe boek “Wat telt is van niets gemaakt” hier op Poetry gepresenteerd mocht worden, stuurde hij mij de gedichten alvast digitaal door. In zijn e-mailadres zag ik de naam Pessoa.Ik begon te lezen en zocht, eerst onbewust en later wat bewuster, naar links met zijn beroemde achteroom en naar de, kennelijk door ons beiden, bewonderdeFernando Pessoa. Ik kwam al snel tot de conclusie dat hij beiden in zich draagt,maar dat zijn merkwaardige positie tussen deze toch niet geringe magnaten een unieke stem heeft opgeleverd.Toen ik bij de reeks “Mazen” aankwam, 12 gedichten over de Maas, haalde ik Pessoa’s “Lied van de Zee” erbij. Soms kwamen woorden en beelden overeen.Pessoa’s “koortsmachine van overstromende visioenen” tegenover Vaandrager’s “koortsig stromen”. De Maas, “die zat van lokken met dubbele tong likt” tegenover “de golven van de zee, die als vlees op de rotsen breken”.  De Maas, ” die op een witregel schuimt als een wijf dat krols kolkt” tegenover de “duistere sadistische geilheid van het schrille, snijdende zeeleven”. Maar daar waar Pessoa zich willoos door de golven laat meevoeren staat  Harry Vaandrager met zijn handen in zijn zakken aan de kade van de Maas en beziet haar met de afstand, de minachting en wellicht het ongemak van een man die netmet een vrouw heeft gevreeën waar hij niets om geeft. Niet alleen deze prachtige serie gedichten over de Maas, maar deze hele bundel is een verrijking van het literaire leven.

Foto’s Vijf gedichten:

 

bibliografie 136

Comments are closed.