Lorenzo da Ponte – Leporello Aria

Van 9 tot 12 mei 2019 werd in het gebouw Het Sieraad te Amsterdam een manifestatie gehouden onder de titel De Kunst van het Brood. Een Bakkersassociatie vierde daarmee een jubileum en had in het jaar daarvoor een achttal kunstenaars uitgenodigd tot het vervaardigen van een kunstwerk dat op het begrip brood moest zijn geïnspireerd.

De Rotterdamse kunstenaar Carine Weve nam het dna van bakkersgist als uitgangspunt voor een 17-delige leporello die in ruim 3200 pagin’s in kleur de genetische code van dat dna bevat. Tijdens de manifestatie stond haar werk met de titel GIST opgesteld in twee vitrines. Ter gelegenheid daarvan is een uitgave voor haar gemaakt van de aria van Leporello, de bediende van Don Giovanni, uit de eerste akte van de gelijknamige opera van Wolfgang Amadeus Mozart. Het vouwboekje waaruit Leporello de talrijke liefdesaffaires van zijn meester opsomt is nadien de soortnaam geworden voor deze boekvorm.

In twee fotogalleries staan afbeeldingen van respectievelijk de Leporello Aria en de presentatie van GIST. Voor deze laatste gaf Johan Pater, de organisator van de kunstmanifestatie, welwillend toestemming voor het gebruik van de foto’s.

Op vrijdag 13 december 2019 ging voor het eerst een vrachtwagen met oplegger van Amarant Bakkers de weg op, aan weerszijden over de volle lengte voorzien van een folieprint van een dna-blad uit het leporello. Johan Pater verleende opnieuw toestemming voor plaatsing van de afbeelding.

bibliografie 265

Comments are closed.