Sam van Aken – Tree of 40 Fruit

Van Aken--Tree of 40 Fruit - kopieartist impression Tree of 40 Fruits

Courtesy of Ronald Feldman Fine Arts, New York

De Stichting Drukwerk in de Marge viert in 2015 haar 40-jarig bestaan. Margedrukkers zijn al in 2014 uitgenodigd een bijdrage te leveren aan een jubileumdoos met als thema 40 + en het verzoek om in de bijdrage iets te doen met het getal 40. De Althaea Pers kwam terecht bij de Amerikaanse beeldend kunstenaar Sam van Aken. Hij kwam op het idee om verschillende soorten steenvruchten (perzik, kers, abrikoos enz.) te enten op een en dezelfde stamboom van natuurlijk ook een steenvrucht. In het voorjaar zou dat dan een bloeiende boom opleveren met verschillende soorten en kleuren bloesem en in het najaar evenzovele verschillende vruchten. Wat oorspronkelijk als een kunstproject vanaf 2008 door Van Aken is opgezet, kreeg lopende het project ook steeds meer het karakter van een agrarisch erfgoedproject. Hij merkte namelijk dat veel soorten commercieel niet (meer) interessant waren en langzaam maar zeker van de markt en daarmee ook uit de boomgaarden in Amerika verdwenen. Tot op dit moment heeft hij ongeveer 20 van dergelijke bomen uitgevoerd, met aan elke boom ongeveer 40 verschillende vruchten. Deze staan in/bij musea, universiteiten en een enkele bij een particuliere koper. Omdat het ongeveer 10 jaar duurt voor zo’n boom in volle bloei kan staan, heeft hij vooruitlopend op het jaar 2018 alvast een artist impression van de boom gemaakt. In de tussentijd stelt hij delen van de inmiddels forse collectie aan vruchtbomen beschikbaar voor tentoonstellingen.

Voor meer informatie over Sam van Aken en zijn Tree of 40 Fruit: zie zijn TedX-presentatie op YouTube:

De uitgave voor de jubileumdoos bestaat uit een tweezijdig bedrukt blad van 40 x 40 cm waarop 5 afbeeldingen uit het project van Van Aken (Courtesy of Ronald Feldman Fine Arts, New York), een uitgebreide toelichting op het project, een tekst over het enten van steenvruchten uit een 18de-eeuws Nederlands handboek en een gedicht van Nicolaas Beets.

In het fotoalbum staan de 5 afbeeldingen van Sam van Aken, aangevuld met een aantal foto’s van de uitgave.

┬ę Ronald Feldman Fine Arts, New York en De Althaea Pers

Op 29 april 2022 heeft de opening plaatsgevonden van een aanvullend project door Sam van Aken. Onder de titel The Open Orchard zijn 102 vruchtbomen opgenomen als kunstwerk in het park op Governers Island in New York. The Trust voor Governers Island erkent daarmee officieel zowel de artistieke waarde als de cultuurhistorische waarde van het conserveringsproject van Van Aken. De Trust noemt het een levend archief.

bibliografie 221

Comments are closed.