Zie ze kijken! – Zeegezichten

Op 3 juni 2017 is in het Stadsmuseum te Woerden een overzichtstentoonstelling  geopend met portretten van de hand van de Amsterdamse beelden kunstenaar Neel Korteweg. Al vele jaren heeft zij portretten getekend, geschilderd en draadfiguren vervaardigd van zeewier met zilverdraad van personen die haar inspireren: beroemde persoonlijkheden uit heden en verleden en vrienden uit haar eigen omgeving. In februari 2017 is bij De Althaea Pers de uitgave Zeegezichten verschenen met de tekst die Neel had uitgesproken bij de eerste presentatie van haar draadfiguren in december 2016.  Zie daarvoor de webpagina Zeegezichten. Verdere informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website van het Stadsmuseum.

Voor de tentoonstelling in Woerden is de tekst opnieuw uitgegeven, nu door het Stadsmuseum Woerden in samenspraak met Neel Korteweg. De vormgever van het Museum Nieck Engelhard nam de vormgeving voor zijn rekening. De uitgave kwam mede tot stand door Vrienden van het Stadsmuseum Woerden en Hans van Ommeren. De oplage bedraagt 500 exemplaren. Te verkrijgen – zolang natuurlijk de voorraad strekt – bij de receptie van het Stadsmuseum.

                                                           

De opening van de tentoonstelling werd onder grote belangstelling gedaan in de naast het museum gelegen Petruskerk. Het Groot Nederlands Mannenkoor zong een aantal werken. De conservator van het Stadsmuseum, Stephanie Rompa, hield een inleiding, Neel Kortweg nam de tijd om even terug te kijken op haar werk en vooral ook velen te danken. Een filmimpressie van Kees van Langeraad over het werk van Neel werd vertoond en Anneke Brassinga nam de tijd uitvoerig stil te staan met persoonlijke notities en beschouwingen Neel aangaande. Na afloop volgde een geanimeerde receptie in de zonovergoten tuin en was er aanvullend voor een kleiner gezelschap in de vroedschapszaal van het museum nog een samenzijn met Neel.

In het hier volgend fotoalbum is een impressie van die dag en de tentoonstelling te zien.

copyright: Neel Korteweg, Ewald Zomer, Stadmuseum Worden en De Althaea Pers

 

 

 

Comments are closed.